Musik i Äppelriket – Jan Lundgren & Klara Andersson

Jan Lundgren började spela piano som femåring hemma i Ronneby, och repertoaren var, som i de flesta fall, klassisk. Efter att i tonåren ha lyssnat på en skiva med Oscar Peterson, ”Night Train”, upplevde Jan Lundgren jazzens improvisationer som befriande, en känsla som var ”enorm och total”. Balansen mellan att vårda originalmusiken och att skapa personliga improvisationer har blivit något av Jans signum. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassisk musik utvecklar Jan materialet och sätter sin egen, högst personliga prägel.

Genombrottet för hans trio, Jan Lundgren Trio, kom 1997 med skivan Swedish Standards, vilken vann Orkesterjournalens pris ”Gyllene skivan”. Sedan dess har en stor mängd inspelningar följt, samt turnéer och konserter både i Sverige och runtom i Europa.

År 2007 blev Jan som förste och ende nordiska jazzpianist utnämnd till Steinway & Sons exklusiva grupp "Steinway Artist". Han är sedan 2010 Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival, något han också är för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Klara Andersson är en av landets mest aktuella och lovande pianister. 2022 var hon en av finalisterna i Kungliga Akademiens tävling Solistpriset, Sveriges viktigaste tävling inom klassisk musik. Under 2020 tilldelades hon det stora Rosenborg-Gehrmans musikstipendiet, blev utsedd till en av finalisterna i Kammarmusikförbundets tävling Ung & Lovande, och framträdde tillsammans med den världsberömde klarinettisten Martin Fröst. Våren 2021 tog Klara sin examen från diplomprogrammet vid Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott, där hon studerat för professor Anders Kilström och professor Mats Widlund.

Pianisterna möts i Södra Mellby kyrka för att tolka den svenska sommaren från två genrers håll – material från den svenska musiktraditionen som i den ena halvan inkluderar hyllningar till exempelvis Jan Johansson, Povel Ramel och Bengt Hallberg, och i den andra till Wilhelm Stenhammar och Wilhelm Peterson-Berger.  

Ett fåtal biljetter säljs på dörren i samband med konserten med Swish som betalsätt. Dörrarna och biljettkassan öppnar kl. 17

 • Plats : Södra Mellby kyrka, Mellby backe 18, Kivik
  Datum : tisdag 5 juli
  Tid : 18:00
  Priser :
  • Entré: 240 kr
  • Barn under 16 år: 120 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.