• Speltid: 120 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Hemsida: facebook.com/Aning.ffp
  • Artist / Medverkande: Michael Azar

Antigone, Begäret och de dödas rättigheter

Detta är höstens andra seminarium i Anings återkommande föreläsnings- och seminarieserie som i höst är döpt till Psykoanalytisk Salong: död och estetik. Detta seminarium är det andra av fyra.

(Senare på kvällen anordnar vi även en föreläsning som ingår i biljettpriset för dig som går på seminariet.)

Seminariet ägnar sig åt en av Sofokles mest berömda pjäser: Antigone. Den store grekiske tragöden gräver djupt i sin egen tids sår och påvisar med kuslig precision hur det kan räcka med ett enda obegravt lik för att aktualisera en hel uppsättning av motsättningar – mellan levande och döda, gudar och människor, härskare och undersåtar, män och kvinnor, stat och familj, skrivna och oskrivna lagar, påbjuden kärlek och förbjudna begär. Otaliga är de tänkare som ur verket försökt utvinna viktiga insikter om alltifrån maktens former till kärlekens väsen. Alla har de sin egen unika tydning av pjäsen; i mer modern tid kan man till exempel nämna av G W F Hegel eller Søren Kierkegaard, George Eliot eller Martin Heidegger, Jacques Lacan eller Judith Butler. Antigone erbjuder oss en formidabel lektion i såväl politisk filosofi som existentiell reflektion. Vilka förpliktelser har de levande gentemot de döda? Hur förhindrar vi att våra gemenskaper slits isär på grund av förflutna trauman och utdragna hämndcykler? Och är det möjligt att fullt ut vara trogen sitt begär, utan att döma sig själv – och andra – till döden?

Till seminariet läser vi Antigone av Sofokles. Finns att hämta på engelska här

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.