• Speltid: 90 min totalt med paus
 • Arrangör:
 • Kategori:
 • Hemsida: https://manteatern.se/projekt/ksvdmp/
 • Artist / Medverkande: Lillemor Hjelm, Meera Ryan, Mats Granath, Sakib Zabbar

Vem dödade min pappa? & Kassandrasyndromet

2 pjäser, 1 föreställning.

En mamma, en pappa, en dotter, en son. Två ser över sin relation i det antika Grekland, de två andra sitter i en by i Frankrike och undrar var tiden tog vägen. Oro över framtiden, tankar kring dåtiden. Hemligheter och svek och villkorslös kärlek, allt som präglar relationen mellan en förälder och ett barn. Var du än är, var du än befinner dig. Blicken från den som gav dig liv kommer du aldrig ifrån.

Kassandrasyndromet
Troja. Fienden sitter utanför stadsmurarna i tio år och hotar med krig. Sedan plockar de plötsligt ihop sitt pick och pack och åker hem. De lämnar ett hästskrälle efter sig. En enorm sak, gjord i trä och metall. “Rör den inte!” skriker Kassandra till trojanerna som promt vill ha in den i staden. När ingen lyssnar blir hon hysterisk. Hon påstår att hon kan se in i framtiden. Antagligen är hon bara galen.

Vi möter Hecuba, drottning av Troja, med ansvar över folk och samhälle. Vi möter hennes dotter, Kassandra, lillsessan, tonåringen, dömd av nyckfulla gudar att tvingas se framtidens brutalitet – och dömd att aldrig bli lyssnad på. De möts i en förtvivlad kamp innan stadsportarna öppnas och den ödesdigra hästen släpas in, i vilja att möta varandra och i oförmåga.

Vem dödade min pappa?
En son besöker sin pappa, efter att han gjort sig illa på fabriken han arbetar på. Det väcker en mängd minnen som sonen har med sin pappa under sin uppväxt, en uppväxt kantad av våld, hårda ord och homofobi men också fattigdom, dubbla arbeten och en ständig kamp att få pengarna att räcka. Man kan titta på sin förälder och undra varför den inte ansträngde sig mer för att få en relation att fungera men man kan också se det från ett annat håll.

Édouard Louis bok är en anklagelseakt mot de franska politikerna, de är alla skyldiga till att ha tagit död på hans pappa. Till att göra en far-och-son-relation omöjlig. Till att ha ett drägligt liv. Till tonerna av Barbie Girl tecknar vi en öm och våldsam berättelse om hur vi mest av allt accepterar att vårt samhälle ständigt vänder ryggen mot de som behöver störst hjälp.

Kassandrasyndromet och Vem dödade min pappa? är två fristående pjäser, men spelas vid samma tillfälle efter varandra.

Föreställningarna är för 13 år och uppåt.

Kassandrasyndromet
Av Annika Nyman
Regi Elin Skärstrand

Medverkande: Meera Ryan & Lillemor Hjelm

Vem dödade min pappa?
Efter boken Vem dödade min far av Édouard Louis
Dramatisering & regi Kristian Hallberg

Medverkande: Mats Granath & Sakib Zabbar

Scenografi & kostym Evelina Johansson
Ljusdesign Ida Eklund
Teknik, video & tillverkning Christian Jönsson
Ljud Christian Jönsson, Kristian Hallberg
Mask Charlotte Wolke
Filmmaterial Kristian Hallberg
Sömnad Tuva Eserstam
Opera Amanda Flodin
Producent Anneli Sandell
Kommunikation Henrik Hulander
Grafisk form Kolossal

 • Plats : Månteatern, Bredgatan 3, Lund
  Datum : fredag 29 september
  Tid : 19:00
  Priser :
  • Ordinarie: 150 kr
  • Ungdom, student, arbetslös, pensionär: 100 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Köp
 • Plats : Månteatern, Bredgatan 3, Lund
  Datum : onsdag 29 november
  Tid : 19:00
  Priser :
  • Ordinarie: 150 kr
  • Ungdom, student, arbetslös, pensionär: 100 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att spara en bokning för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.