• Kategori:
  • Hemsida: http://www.sodracommunity.se

Välkommen till Malmö...

- en föreställning om ett land med öppna gränser

Södra Communityteaterns nya föreställning gör ett nedslag mitt i flyktingkrisen hösten 2015. Då fylldes Malmö Central av nyanlända, frusna och hungriga flyktingar. I Välkommen till Malmö har vi valt att skildra de som var där och tog emot; volontärerna, myndigheterna, föreningarna och trossamfunden... Vad minns de av det som hände? Hur har de kommit att påverkas av mötet med de flyende?

Välkommen till Malmö är ett collage av röster, från en tid som för alltid är inristad i Malmösjälen. En tid av att hjälpa och finnas till för den som mest behöver. Till grund för manus ligger Malmö Stadsarkivs gedigna intervjumaterial, som delvis finns utgivet i boken Ankomst Malmö. På scenen gestaltas de intervjuade av fem aktörer som ger röst åt deras erfarenhet, med sång och skådespel.

Med föreställningen Välkommen till Malmö vill vi vända uppochner på relationen mellan artist och publik. Här är det inte ensemblen som står på scenen, det är publiken. Publiken är i föreställningens centrum, omringad av tre skådespelare och två musiker. Placeringen av publiken i mitten, omringad av ensemblen, skulle kunna skapa en känsla av osäkerhet och obehag men syftet är inte att stänga in eller utsätta åskådarna.
Vi vill bryta den ofta stumma relationen mellan scen och salong och ge publiken en central roll. Vi vill med ett annat förhållande mellan åskådare och skådespelare försöka etablera en ny relation, en ny människa på teatern, där gränsen mellan den som berättar och den som lyssnar blir mindre skarp – en åskådespelare (Spectactor).

Publiken uppmanas att ta med sig ett par skor att skänka till föreställningen. Skorna kommer att användas som en symbol för att vara på flykt/ på vandring. Den som erbjuder sina skor får dessutom köpa sin biljett för halva priset (ordinarie pris 160 sek).
Efter föreställningen skänks skorna till Röda Korset i Malmö.

På scen:
Malin Brandqvist, skådespelare
Abdul Hadi Husam Muhi Aldeen, skådespelare
Magnus Göransson, skådespelare
Sven-Erik Svempa Lunderqvist, piano
Loulou Lamotte, sång

Intervjuer: Karin Sjöberg, Malmö Stadsarkiv
Grafisk form: Emma Bengtsson
Producent o fotografi: Rooz Emad
Koreografi: Atoosa Farahmand
Manus och regi: Jonas Jarl

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.