• Kategori:
  • Hemsida: http://www.dansstationen.nu

SOLITUDE - Anna Öberg

Folkdans som du aldrig sett den förut

Med stark förankring i den folkliga traditionen, placerad i samtiden och med utblick i något nytt skapar koreografen Anna Öberg sin nya föreställning Solitude.

”Jag rör mig i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans. I vissa sammanhang betraktas jag som bakåtsträvare, i andra som avantgardist och provokatör. Personligen intresserar jag mig för det som skaver däremellan.”
– Anna Öberg

Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

”Jag tänker på SOLITUDE som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.”
– Anna Öberg

Föreställningen är Dansnät Sveriges nationella samproduktion 2019. Vad det innebär kan du läsa mer om hos Dansnät Sverige.

Solitude_03b from Dansnät Sverige on Vimeo.

OM ANNA ÖBERG
Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. Redan 2012 turnerade hennes soloföreställning Spår med Dansnät Sverige. Tre år senare tog hon som den första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid DOCH (Dans- och cirkushögskolan) och 2017 tilldelades Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.

OM ANITA VIKA LANGØDEGÅRD
Anita Vika Langødegård är utbildad vid Norges Dansehøyskole och har en bachelor i modern och samtida dans. Hon är verksam dansare i både norsk folkdans såväl som samtida dans. Vika Langødegård har bland annat arbetat för kompanier så som Frikar Dansekompani, Fjørtoft kulturproduksjoner och Västanå Teater.

OM BERT PERSSON
Bert Persson är utbildad danspedagog vid Danshögskolan. Han har undervisat i folkdans i över 30 år och blev lektor i folkdans 1994. Utöver sitt gedigna arbete som pedagog och utbildningsledare har han varit verksam som koreograf och konstnärlig ledare för Svensk Folkdansensemble. Han har även verkat som dansare i gruppen Virvla liksom i uruppförandet av Margaret Åsbergs Pyramiderna på Moderna museet. Perssons passion för folkdansen började redan 1965 och har hållit i sig sedan dess.

OM LOTTA JOHANSSON
Lotta Johansson är en pardansare som inspirerats av dansstilar som foxtrot, schottis och jive likväl som jazz, flamenco och karaktärsdans. Men med utbildning i folkdans vid Väddö Folkhögskola är det främst den som fått prägla Johanssons rörelsevokabulär. På scen har hon setts i duo med dansaren Ami Petersson Dregelid eller i gruppen Virvla, dessförinnan med Svensk folkdansensemble.

OM VIKTOR FRÖJD
Viktor Fröjd är en dansare och koreograf utbildad vid Åsa folkhögskola och med kandidatexamen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Han har ett flertal koreograferade verk bakom sig som spelat runt om i norden. Fröjd är i första hand freestyledansare och aktiv inom streetscenen där han vunnit ett flertal battles internationellt och nationellt. Viktor Fröjd ser ni På Dansstationens scen redan den 9 augusti i föreställningen Var dag som visas under Malmöfestivalen.

OM OLOF MISGELD
Olof Misgeld är en musiker utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han numera är lektor i folkmusikteori vid Institutionen för Folkmusik. Som fiolspelman är han starkt influerad av traditionella spelstilar från olika delar av Sverige och sätter utforskandet av uttryckssätt i folkmusik – genom improvisation, i olika ensembleformer och i samspel med dans – som centralt i sin konstnärliga och pedagogiska praktik. Olof Misgeld är en efterfrågad dansspelman och har en bred erfarenhet som musiker i olika ensembler och sceniska sammanhang.

OM PETTER BERNDALEN
Petter Berndalen är en banbrytande slagverkare, djupt rotad i den svenska folkmusiken är han den första slagverkare i världen med examen i Svensk folkmusik. Efter 10 år musikaliska studier tog han 2008 masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Berndalen framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen.

OM ANTON ANDERSSON
Anton Andersson är en stdh-utbildad frilansande ljusdesigner som arbetat brett inom scenkonst och konsertsammanhang. Anton har samarbetat med koreografer på bland annat Dansens hus och Moderna dansteatern i Stockholm samt Riksteatern. Andra samarbeten är Norbergfestivalen, Teatr Weimar i Malmö och turnerat med Thåström och Zara Larsson. Anton arbetar gärna rumsligt och scenografiskt med ljus och strävar efter att skapa en förhöjt autentisk situation där dansare och åskådare inspireras att tänka fritt.

CREDITS:

Koreograf: Anna Öberg
Medskapande dansare: Lotta Johansson, Anita Langødegård, Bert Persson, Viktor Fröjd
Musiker: Olof Misgeld, Petter Berndalen
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljudtekniker: Sigge Krantz
Produktion: Dansnät Sverige
Samproduktion: Norrlandsoperan, Västmanlandsmusiken, Jönköping kommun, Kultur i Väst, Rum för Dans, Dansstationen
Residens: Västmanlandsmusiken, Dansens Hus Finansiering: Kulturrådet, samproducerande parter
Samproduktionsmodell: Nordberg Movement och Dansnät Sverige
Foto: Mats Bäcker, José Figueroa
Tack till: Karin Jamesson, Charlotta Ruth, Peter Mills

Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2019

Visas i samarbete med Musik i Syd.

Tisdag 1 oktober kl. 19.30 + Eftersnack med – ”prova på Polska”
Onsdag 2 oktober kl. 13.00 + eftersnack och 18.00 + ”Stanna och dansa”

******
Sugen på något gott? Serveringen öppnar en timme innan respektive föreställning. I Palladiums servering finns öl, vin, alkoholfria alternativ, matigare smörgåsar samt kaffe och kakor m.m.

Till alla våra föreställningar kan du förbeställa mat och dryck fram till två dagar (2) innan föreställningen. Då står det framdukat och klart när du kommer och du slipper köa. Du kan förbeställa till innan föreställningen eller till pausen när det finns sådan.
Klicka här för att göra en förbeställning.

Det går även bra att förbeställa på plats på Palladium, kom då gärna i god tid innan föreställningen.

Palladium Malmö är kontantfritt men vi tar gärna emot betalning via vanliga betalkort eller Swish.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.