• Speltid: 75 min totalt utan paus
 • Arrangör:
 • Kategori:
 • Hemsida: http://www.palladium.nu
 • Artist / Medverkande: Ylva Larsdotter, violin & Anna Christensson, piano

Musik man vill spela innan man dör – Beethovens violinsonater

Det är inte många år emellan Beethovens sonater nr 1 och nr 9 men de visar på otroligt olika sidor av kompositören. Den första sonaten är inbjudande, positiv, en fröjd att spela och lyssna på. Sonat nr 9 som kallas Kreutzersonaten och dedikerades till en av tidens största violinvirtuoser, Rodolphe Kreutzer, är däremot en 40 minuters rasande känslostorm. Kreutzersonaten har också inspirerat till en rad andra konstverk, t.ex. Tolstojs roman med samma namn.

Ylva Larsdotter och Anna Christensson lärde känna varandra redan 2005, när de studerade på Edsberg/Kungliga Musikhögskolan. Under pandemiperioden har de som kreativt projekt fördjupat sig i alla Beethovens violinsonater, och framfört dem både som maraton på en och samma dag, och utspritt på flera konserter. Idén kom upp under en diskussion kring vilken musik man absolut vill hinna spela innan man dör.

Anna Christensson har sedan sin diplomkonsert 2007 etablerat sig som klassisk pianist med ovanligt bred repertoar. Hon brinner särskilt för att sänka trösklarna för publiken genom att ha ett musikantiskt förhållningssätt till repertoaren, utan att för den skull ge avkall på sin konstnärliga integritet. Hon har fått flera utmärkelser och har varit solist med ett flertal av de svenska större orkestrarna. Som medlem i Curious Chamber Players, en ensemble för samtida kammarmusik, har hon framträtt på en lång rad internationella festivaler och uruppfört närmare 200 verk. Hon har varit kapellmästare på Kungliga Operan i Stockholm, och är sedan 2014 musikalisk ledare för stockholmsbaserade Kamraterna Opera.

Ylva Larsdotter genomförde sina högskolestudier för Ulf Wallin vid Edsberg/Kungliga Musikhögskolan och för Helge Slaatto vid musikhögskolan i Münster, Tyskland. Redan vid 7 års ålder hade hon sitt första solistframträdande med Sandvikens Symfoniorkester och har sedan dess varit solist med ett antal svenska orkestrar, bland andra Dalasinfoniettan. Ylva arbetar idag som 2:e konsertmästare i Västerås Sinfonietta. Med motiveringen "En modig och modern konstnär som med sitt passionerade uttryck tar med sig publiken på en spännande kammarmusikalisk resa" vann Ylva Larsdotter andrapris i Ljunggrenska tävlingen 2015.

Program:
Ludwig van Beethoven: violinsonat nr.1
Ludwig van Beethoven: violinsonat nr.9

 • Plats : Palladium, Södergatan 15, Malmö
  Datum : söndag 12 december
  Tid : 15:00
  Priser :
  • Entré: 200 kr
  • Student: 100 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.