• Speltid: 89 min
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.rikstolvan.se
  • Artist / Medverkande: Staffan Julén och Svetlana Aleksijevitj

LYUBOV - kärlek på ryska

Långfilmen ”LYUBOV – kärlek på ryska” är frukten av fyra års samarbete mellan filmregissören Staffan Julén och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Det är en filmisk fristående gestaltning av den belarusiska författarens kommande bok om kärlek. Filmen bygger på ett urval av de hundratals intervjuer Aleksijevitj har gjort för boken. Filmen hade premiär på Liljevalchs Konsthall i november 2017.

Även om berättelserna fokuserar på kärlek så innehåller de också stora episka berättelser ur det ryska folkdjupet; kärlek som överlever repression och förföljelser, välutbildade unga kvinnor som inte kan hitta jämbördiga män i dag, kärlek som slås sönder av krig och katastrofer. En fråga som ständigt återkommer i Svetlana Aleksijevitjs kärleksintervjuer är varför man i den ryska kulturen är så dålig på att beskriva lycka.

Kärleksberättelserna utgör stommen i filmen där den ena berättelsen smittar den andra associativt och tematiskt. Likt Aleksijevitjs böcker utgår filmen från de dokumentära intervjuerna för att skapa ett verk där gränsen mellan dokumentär och fiktion upphävs, en syntes mellan journalistik och epik, dikt och dokumentär.

Filmen presenteras av Staffan Julén som tillsammans med Bea Tigerhielm grundat och driver Rikstolvan

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.