• Speltid: 45 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Hemsida: https://staffanstorp.se/fritid-och-upplevelser/konsthallen/
  • Artist / Medverkande: Niklas Hellberg, Mathias Landaeus & Daniel Boyacioglu

Ljudbävning – performance & diktuppläsning

Ljudbävning är en performance där konstnären Niklas Hellberg bygger in en flygel i en arkitektonisk struktur av träribbor. Strukturen, flygeln och pianopallen är sammanlänkade så att när pianisten Mathias Landaeus framför ett improviserat verk, rör sig strukturen i takt med Mathias och musiken. Strukturen och musiken andas i takt.
I samband med Ljudbävning läser poeten Daniel Boyacioglu sina egna dikter. Alla tre medverkande försöker i sina egna discipliner och språklighet säga något om att vara, därav samarbetet kring kvällens händelse.

Daniel Boyacioglu är poeten som tidigt 2000-tal introducerade spokenword-dikten i Sverige och sedan dess släppt sju böcker, tre album och uppträtt på allt ifrån operascener till hiphopklubbar.

Mathias Landæus är med sina 15 album och flertalet samarbeten den jazzpianist som med störst nyfikenhet och i över två decennium hittat nya sätt att överraska publiken, recensenterna kallar honom för den minst förutsägbara jazzaktören i landet.

Niklas Hellberg, konstnär är född 1964 och bor i Askeröd, Skåne. Hellberg är utbildad vid Konstfack Stockholm 1984-85, och på Forum Malmö 1985-90. Utställningsverksamhet främst i Sverige och Tyskland.

Mathias Landæus och Daniel Boyacioglu träffades första gången år 2002 när dom båda ingick i jazzklubben Faschings husband tillsammans med vad som senare kom att utgöra stora delar av svensk jazzelit. Landæus flyttade ett par år senare från Stockholm där Boyacioglu fortfarande är baserad till Skåne men deras samarbete fortsatte. Både för deras vänskaps skull och för deras syskonskap i konsten, hittade dom nya sätt att arbeta ihop. Bland annat gjorde dom år 2009 en föreställning för Skånes Dansteater och kort därefter framträdde Boyacioglu för första gången med Landæus trio.

Efter att också Sveriges Radio visat upprepat intresse för deras livespelningar, bokade dom tid i studio för inspelning av det album dom nu är aktuella med. Resultatet liknar inget annat, där dikten och rapen möter jazzens många uttryck i lekfullhet och precision. Dikterna undersöker bland annat teman som utanförskap och kärlekssorg, eller snarare den kärlek och det liv som våldet i ett samhälle tuggar sönder.

Speltid ca 45 minuter + mingel efteråt med konstnär och artister

Ljudbävning ingår i en serie bestående av 3 delar:
”Mitt i rummet” utställning i Staffanstorps Konsthall 6 april – 1 juni.
”Mellan Väggar” utställning på Galleri Ping-Pong 13 april – 4 maj.
”Ljudbävning” performance med Mathias Landaeus och Niklas Hellberg, samt diktuppläsning av Daniel Boyacioglu. 11 maj kl 19.00 i Staffanstorps konsthall.

www.landaeus.com
www.niklashellberg.se

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.