• Speltid: 50 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.bastionen.org
  • Artist / Medverkande: Teresia Björk

Etsningar

Under snart 6 års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert (1888–1973). Genom rörelse, ljus, projektioner och musik gestaltas en av Sveriges största modernistiska konstnärer. Verket är skapat i nära samarbete med kompositören Martin Landqvist- som dessutom spelar live på scenen.

Etsningar kretsar kring Derkerts kärlek till sina barn, hängivelsen till konsten och de tunga motgångar hon fick uppleva som progressiv, kvinnlig konstnär.

Teresia Björk återanvänder minnen och material från de tidigare verken Without Name och Vi-We-Nous som en sorts sammanfattning av vad trilogin kom att handla om.

Den första delen i trilogin, Without name hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen Vi–We–Nous, på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick Vi–We–Nous svensk premiär på Dansmuseet. Etsningar hade premiär på Stora Teatern i Göteborg oktober 2017.

Koreograf och dansare: Teresia Björk
Musik/kompositör: Martin Landquist
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen. Teresias ledord är ”Att beröra och bli berörd – att roa och oroa”. Genom åren har Teresia haft täta samarbeten med teater och film- både som dansare, skådespelerska och koreograf-vilket avspeglar sig i hennes arbete. Koreografen och dansaren Teresia Björk har ett eget signum, en genuin konstnärlig känslighet och kompetens inom danskonsten.
Teresia har i sitt tidigare arbete visat en osviklig förmåga att med lyhördhet till musik, skapa spännande danskonst. Hennes mångåriga mentorskap för yngre dansare gör att hon befinner sig mitt i strömfåran av den internationella danskonsten vilket gör henne speciellt betydelsefull.

Martin Landquist är musiker och kompositör verksam i små och stora konstellationer världen över inom drama dokumentärer och även reklam. Under flera år har Martin skapat filmmusik i olika genrer. Hans instrumentella musik kännetecknas av intensiva suggestiva och sensuella uttryck. Martin och Teresia har känt varandra sedan tidigt 90tal-”Etsningar” är dock deras första samarbete.

Siri Derkert är en känd svensk konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil. I tidiga verk, framförallt från Paristiden, kan man se intryck både från kubism och fauvism. Med utställningen Rörelser i alla riktningar 1960, blev Siri Derkert den första kvinnan med separatutställning på Moderna museet i Stockholm. Hon tilldelades Guggenheimpriset på 1960 för målningen Fågel i topp och 1962, vid 74 års ålder representerade hon Sverige vid konstbiennalen i Venedig. Tre år senare invigdes hennes 145 meter långa Ristningar i betong på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.