Foto: Ellen Lande Gossner

Eivind Aarset | Quartet (NO) – Phantasmagoria

Eivind Aarset är en av Norges mest eftertraktade gitarrister. Han har en unik musikalisk vision som absorberar och reflekterar all sorts musik, samtidigt som den bibehåller sin individualism och innefattar ett otroligt hantverk. Det är nu-jazz – en slags sammansmältning mellan jazz och electronika där fokus ligger på låten snarare än på solisten och soundet kan sträcka sig från tyst intimitet till brännande intensitet. Rytmiken sneglar åt elektronisk dansmusik och musikerna hämtar influenser både från rock och ambient jazz, ibland rymdjazz, inte sällan med en drömsk ton, som rymmer en hel del mörker. Kvartetten är aktuella med ett nytt album "Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey" som släpptes i september 2021.

Eivind Aarset räknas som en förnyare av elgitarren som instrument och hans spelstil utvidgar gitarrens uttrycksmöjligheter. Han uppmärksammades redan under 90-talet som en visionär ljudmakare, bakom trumpetaren Nils Petter Molvaer på dennes turnéer. Aarsets debut som bandledare på Jazzland Recordings beskrevs av New York Times som "One of the best post-Miles electric jazz albums", som satte en mycket hög standard som Aarset konsekvent har mött och överträffat, både i studion och under sina liveframträdanden. Han har arbetat med artister som Jon Hassell, David Sylvian, Bill Laswell, Jan Garbarek, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, J.Peter Schwalm, Mike Manieri, Marc Ducret, Michel Benitas Ethics, Martux- M, Stefano Battaglia, Michele Rabbia, Talvin Singh och Andy Sheppard. Han har varit verksam i Nils Petter Molvaers band, (medverkat på alla Molvaers album, inklusive genombrottsalbumet "Khmer" och 2006 års prisbelönta "ER"). Han har också samarbetat med Dhafer Youssef, både live och i studion.

Aarsets musikaliska uppvaknande skedde när han vid 12 års ålder hörde Jimi Hendrix för första gången. "Jag började spela på gitarren så fort jag hörde honom", minns han med ett leende. "Jag köpte en begagnad Hendrix-skiva och det var det. Sedan började jag komma in på rockband som Deep Purple, Black Sabbath, Santana och Pink Floyd innan min bror introducerade mig för musiken av Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, Weather Report och Return to Forever. Efter ett tag kom jag in i ECM-soundet av Jan Garbarek, och Terje Rypdal, som var en stor influens. Sedan började jag turnera med ett heavy metal-band, en fantastisk upplevelse, tills jag tröttnade på att vara arg varje kväll! Sedan slutade jag och blev studiomusiker." Som en del av bandet Ab & Zu skapade han den unika gitarrstilen och soundet som han senare skulle vidareutveckla som en del av saxofonisten Bendik Hofseths grupp. Det var dock hans engagemang med Bugge Wesseltoft och Oslo Jazz underground som kristalliserade soundet han sökte: "Det som drog mig till den här musiken var de hypnotiska groovesen och den musikaliska friheten som jag fann", säger Eivind. "Det finns inga etablerade regler eller någon tradition i det jag gör, du kan skapa reglerna allt eftersom. Rytmen är centrum för musiken, landskapet som solisten färdas genom. Det är orört territorium och jag har ingen aning om var den här scenen kommer att sluta, men det skapas många fantastiska sound och ny musik som gör det till en så spännande scen."

På scen:
Eivind Aarset – gitarr
Erland Dahlen – trummor
Audun Erlien – electric bass
Wetle Holte – drums

https://eivindaarset.com/
https://www.facebook.com/eivind.aarset.1
https://soundcloud.com/actmusic-1/sets/phantasmagoria-or-a-different-kind-of-journey/s-ijEkqfg6vXS

https://youtu.be/cEcB4Auan0c
https://youtu.be/_E_dCBFRdQA
https://youtu.be/1onVgft1J88
https://youtu.be/1aMpRax4ruM

Pris:
Salong 260:-
Balkong 220:-
Salong Student/Pensionär 220:-
Balkong Student/Pensionär 180:-
(I biljettpriset ingår garderobsavgift samt serviceavgift.)
Insläpp:
19.00
På scen: 19.30

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via info@victoria.se.

Följ Victoriateatern:
facebook.com/Victoriateatern
instagram.com

________________________________________________

Picknickteater:

Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma. Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Vi på Victoriateatern rekomenderar Möllans Osts Tapastallrick För Två - en ost och charktallrik fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Portugal och Frankrike. Ring Möllans Ost på 040-19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dem den åt dig!

Tänk på att..
..det är inte tillåtet med mat på balkongplatserna eftersom de saknar bord.
..du kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
..även under picknickföreställningar öppnar vi upp vårt lilla kafé där ni kan handla kaffe, te, läsk och kakor.

Varmt välkomna på picknick!

 • Plats : Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö
  Datum : torsdag 20 oktober
  Tid : 19:30 , ( Insläpp 19.00 )
  Priser :
  • Salong: 260 kr
  • Balkong: 220 kr
  • Salong Student/Pensionär: 220 kr
  • Balkong Student/Pensionär: 180 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.