• Speltid: 120 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.aningffp.wordpress.com
  • Artist / Medverkande: Alfred Bordado Sköld

Dödsmedvetande och andra aporier - seminarium

(Senare på kvällen anordnar vi även en föreläsning som ingår i biljettpriset för dig som går på seminariet.)

Filosoferna Martin Hägglund och Adrian Johnston har i en för vår samtid sällan skådat långdragen, ömsesidigt produktiv och intellektuellt sprängkraftig debatt diskuterat sambanden mellan begärets struktur, det ändliga och det oändliga. Hägglunds radikala ateism, djupt inspirerad av Derrida, förutsätter förgängligheten som ultimativt villkor för allt levande; utan den ändlighet som den dekonstruktionistiska logiken bygger på är varken vilja, begär eller hängivenhet tänkbart. Häremot opponerar Johnston på lacaniansk-zizekiansk bakgrund att det oregerliga psykoanalytiska subjektet sällan låter sig inkapslas av dessa aprioriska ramar. Vi vill kort sagt alltid lite för mycket för vårt eget bästa.
Frågan vi utforskar i dagens seminare handlar alltså om relationen mellan drift, begär, tro och kärlek å den ena sidan, och ändlighet, oändlighet och det gudomliga å den andra. Står våra psykiska strukturer i vägen för ett realiserande av en radikal ateism och vad betyder det egentligen att ”Gud är omedveten” (Lacan)?

Vi läser:
- Hägglund, M (2012). Dying for Time: Proust, Woolf, Nabokov. Kap. 4: Reading: Freud, Lacan, Derrida.
- Johnston, A. (2015). Adventures in Transcendental Materialism. Kap. 8: Life Terminable and Interminable: Hägglund and the Afterlife of the Afterlife.

Seminariet leds av Alfred Bordado Sköld, fil.mag. i filosofi, psykolog och doktorand på forskningscentret Sorgens Kultur, Aalborg Universitet. Skriver på en avhandling om sorgen i gränslandet mellan relationalitet och ändlighet. Redaktör på en antologi om lycka och författare till ett flertal artiklar om kärlekens och dödens existentiella betydelse.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.