• Speltid: 120 min totalt med paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.facebook.com/Aning.ffp
  • Artist / Medverkande: Alfred Bordado Sköld

Dödsmedvetande och andra aporier - föreläsning

(Tidigare på dagen anordnar vi även ett seminarium för dig som vill gå mer på djupet)

Dödens mysterium tremendum omgärdar människolivet från vagga till grav; det är den ”hemlighet vi skälver inför och trollbinds av” (Otto, 1917). Freuds tänkande omkring döden är mångfasetterad: från spekulationerna i Bortom lustprincipen om döden som ”målet för allt liv” och livet som, ja, inte mer än en tråkig omväg, till tanken om att det omedvetna – med sin avsaknad av både negativitet och temporalitet – är både odödligt och tidlöst.
Inom den existentiella psykologin är konfrontationen med vår dödlighet, å andra sidan, nyckeln till livsbejakelse och mening i tillvaron. Med utgångspunkt i dessa motsättningar utforskar kvällens föreläsning dödens roll i våra liv: kan tanken på döden ligga till grund för ett ja till livet, den andre och kärleken? Är bortträningen av vår ändlighet ett symptom, en gåva eller bägge delar? Vad är döden? Kan jag dö? Kan du? Är vår död det ”egnaste egna” (Heidegger) eller är det vid våra älskades dödsbäddar att vi konfronteras med denne das Ganz Andere, le tout autre. Och var går egentligen gränsen mellan liv och död?

Föreläsningen hålls av Alfred Bordado Sköld, fil.mag. i filosofi, psykolog och doktorand på forskningscentret Sorgens Kultur, Aalborg Universitet. Skriver på en avhandling om sorgen i gränslandet mellan relationalitet och ändlighet. Redaktör på en antologi om lycka och författare till ett flertal artiklar om kärlekens och dödens existentiella betydelse.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.