• Speltid: 120 min totalt med paus
  • Kategori:
  • Hemsida: facebook.com/Aning.ffp
  • Artist / Medverkande: Michael Azar

Döden som politik och martyrens minne

Detta är höstens andra föreläsning i Anings återkommande föreläsnings- och seminarieserie som i höst är döpt till Psykoanalytisk Salong: död och estetik. Denna föreläsning är den andra av fyra.

(För dig vars begär för utforskande av existentiella och psykoanalytiska frågor går ännu längre rekommenderar vi att du tar en titt på vårt seminarium.)

Åtminstone sedan Sokrates valde döden framför exilen har den västerländska människan ställt sig frågan om det finns något i livet som det är värt att dö för. Olika tänkare har gett oss skilda svar: Gud, sanningen, nationen, friheten, rasen, etc. Michael Azars föreläsning undersöker skilda föreställningar om ”den ädla döden” och hur de har utnyttjats som redskap för ideologisk och politisk mobilisering. Hur förvandlar man människans yttersta sårbarhet till hennes främsta vapen? Hur utnyttjas minnet av de döda i artikulationen av blodet som gemenskapsprincip? Utifrån exempel hämtade från religiösa martyrkulter, revolutionär dödspolitik och samtida blodsnationalism granskar föreläsningen de mekanismer som får de döda att gå igen på de levandes ben. Michael Azar är professor i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, dramatiker och medgrundare av kulturtidskriften Glänta.

Michael Azar är professor i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, dramatiker och medgrundare av kulturtidskriften Glänta.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.