Historisk stadsvandring: Det hemliga Malmö - Classic

Det hemliga Malmö är en stadsvandring i säkerhets- och underrättelsetjänsternas spår. Vi berättar om hemligheter som skett i staden, främst under kalla kriget men vi har även med händelser från tidigt 1900-tal.

Gunnar Ekberg, som är en av guiderna, har själv varit hemlig agent för den svenska militära underrättelsetjänsten. Det var i Malmö som hans hemliga liv började och om det och ett möte med en Stasiagent, som fick Nordstjärneorden av svenska hovet, kommer han att berätta. Det blir även episoder från hans tid som infiltratör i en fruktad terroristorganisation.

Lena Breitner är specialiserad på Stasi, som hade många agenter verksamma i Skåne. Vi besöker Holm Haase-affärens hemliga signalplatser och spionbrevlådor, så kallade dead drops. Malmös parker har säkert aldrig varit tryggare än den sommaren som Säpo spelade parkvakter och jagade östtyska sovvagnskonduktörer... med kamera!

Samlingsplats:
Vandringen startar vid Klaffbron, Nordenskiöldsgatan 19A

Vi går från hamnen in till centrum via Gamla Väster ut i Slottsparken. Vandringen varar drygt 120 minuter.

Manusförfattare och ciceroner är Gunnar Ekberg och Lena Breitner. Våren 2020 kommer deras bok Det hemliga Malmö ut.

Uppdatering 2020.03.19 med anledning av coronapandemin. Vi följer Folkhälsoinstitutets uppdaterade rekommendationer. I Sverige råder just nu förbud mot möten över 500 personer och det rekommenderas att personer över 70 år ska undvika sociala kontakter, vilket i klartext på Folkhälsomyndighetens hemsida innebär att äldre "så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler".

Det finns i nuläget inget belägg för att till exempel ciceronen Gunnar Ekberg, som är +70, ska isolera sig inomhus. Däremot ska äldre alltså undvika folksamlingar inomhus.

Våra vandringar via Kulturcentralen är för mindre grupper och vi är utomhus. Vi ser i nuläget ingen anledning att ställa in dessa. Däremot utgår vi från att människor visar respekt och håller ca 2 meters avstånd till oss och andra. Promenader mår vi alla bra av.

Vi kommer inte att genomföra några vandringar om vi har sjukdomssymptom.

Vad gäller lanseringen av vår bok Det hemliga Malmö, som ges ut den 1 april, är det fysiska boksläppet inställt. Vi kommer att genomföra en "corona-anpassad" digital bokrelease. Håll utkik via vår Facebooksida Det hemliga Malmö för mer information.

 • Plats : Samling: Klaffbron, Nordenskiöldsgatan 19 A, Malmö
  Datum : söndag 5 april
  Tid : 10:00
  Priser :
  • Entré: 125 kr
  Platser kvar: Fullbokat
 • Plats : Samling: Klaffbron, Nordenskiöldsgatan 19A, Malmö
  Datum : fredag 1 maj
  Tid : 10:00
  Priser :
  • Entré: 125 kr
  Platser kvar: Fullbokat

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.