• Arrangör:
 • Kategori:
 • Hemsida: https://www.palladium.nu
 • Artist / Medverkande: Nicolò Balducci, countertenor, sopranist, Dan Laurin, musikalisk ledning, blockflöjt, Anna Paradiso, konstnärlig ledning, cembalo, Barockensemble Dolci Affetti

ÄNGLARNAS RÖSTER – EN DRÖM OM FARINELLI

Farinelli, den mytomspunne neapolitanska kastratsångaren som förtrollade en hel värld med sin röst, är i fokus på denna musikaliska och poetiska berättelse om kastraternas märkliga och gåtfulla värld under barocken. Den unge countertenoren och sopranisten Nicolò Balducci, en brant stigande stjärna inom barocksången, har fått gåvan att kunna fortsätta sjunga i den kvinnliga altens läge även efter målbrottet.

Här får publiken följa Farinellis fascinerande och på många sätt kontroversiella liv från Apulien till Neapel och London, från det spanska hovet till Bologna genom Farinellis egna kompositioner. Konserten blir också en berättelse om kastraternas höga röstläge som utvecklades i en manlig kropp, genom en process som trotsar alla moderna moraliska och förnuftsmässiga principer. Deras androgyna framtoning ansågs dock inte som ”onaturlig” av samtiden, snarare tvärtom, som ett sätt att skapa sublima och djupt sensuella röster. Kastraterna tycktes överbrygga avståndet mellan maskulint och feminint och kallades ofta för ” änglalika” och ”himmelska”, som röster från en annan värld. Inställningen till det gränsöverskridande var i detta fall överraskande modern.

PROGRAM
Förutom kända arior bjuder programmet på gömda skatter ur den rika musikaliska repertoaren från 1700-talets Neapel, som också var känd som “Kastrapolis”, och var det största musikaliska centrumet för kastrater. De flesta kom till Neapel för att utbilda sig på de världsberömda konservatorierna och kom, likt Farinelli, från fattiga familjer som såg kastreringen som det enda hoppet för deras barns framtid. Tack vare Niccolò Balduccis röst får publiken här höra hur kastraternas unika sångröst var kraftig och muskulös men även älskvärd, virtuos och expressiv, kapabel till lekfulla fyrverkerier såväl som vilt patos. Besättningen är färgrik och innehåller blockflöjter, stråkar och continuo. Programmet innehåller även en okänd cembalokonsert av den neapolitanska kompositören Domenico Paradisi. Cembalo var trots allt Farinellis passion!

Medverkande:
Nicolò Balducci (kontratenor / sopranist)
Isabella Amirell, skådespelerska

Barockensembke Dolci Affetti:
Dan Laurin (blockflöjt)
Maria Lindal (violin)
Karolina Webern Ekdahl (violin)
Anna Paradiso (cembalo)
Kate Hearne (cello)
Dohyo Sol (luta)

Konserten genomförs med stöd från Musikverket.

 • Plats : Palladium, Södergatan 15, Malmö
  Datum : onsdag 29 september
  Tid : 19:00
  Priser :
  • Entré: 220 kr
  • Studerande: 150 kr
  • Pensionär: 180 kr
  Platser kvar: Fåtal platser
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.