• Speltid: 120 min totalt med paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.musikiappelriket.se
  • Artist / Medverkande: Groupa med Ingfrid Breie Nyhus & Guro Kvifte Nesheim

Musik i Äppelriket – Kind of Folk

Några av de mest banbrytande svenska musikerna inom förnyelsen av folkmusik möter den nya generationen av norska folkmusiker.

Groupa behöver egentligen inte någon närmare presentation. I närmare 30 år har de tänjt på musikaliska gränser för att utveckla både sig själva och sin musik. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker. Groupa vill ge musiken friare tyglar och nya färger och fortsätter outtröttligt att inspirera varandra till att ta musiken mot nya dimensioner.

Under åren har Groupa samarbetat med musiker som Lena Willemark, Sven Ahlbäck och Ale Möller. Till konserten i Kivik har de med sig gräddan av de nya norska folkmusikerna: Ingfrid Breie Nyhus och Guro Kvifte Nesheim. Pianisten och klangvirtuosen Ingfrid Breie Nyhus ger med sitt eftertänksamma spel klangliga dimensioner och uttrycksfull intensitet till gruppen, både som solist och som kammarmusiker med de andra instrumenten i ensemblen. Hennes senaste cd "Slåttepiano" har snabbt vunnit stor uppmärksamhet, bland annat tack vare den fantastiska klangvärld som lyssnaren lockas in i. Guro Kvifte Nesheim är en av de nyaste stjärnorna på den skandinaviska folkmusikhimlen. Hon har på kort tid slagit publiken med häpnad med sin kvintett, där hon tar hardingfelemusiken till nya platser. I samspelet med Groupa bidrar hon med stark repertoar, svängigt spel och orädda improvisatoriska utflykter. Med hardingfelan ger hon oss bland annat de låtar hon fått via sin läromästare Salve Austenå från Tovdal (f. 1927).

Begränsat antal biljetter finns att köpa på plats

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.