• Speltid: 60 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Artist / Medverkande: Ali Sabah trio, Vindla String Quartet, Ida Bergström Forsberg, Madlen Salbo

Evert Taube seglar österut

En musikalisk resa om att hitta hem
Med Ali Sabah trio och Vindla String Quartet
Barnens Scen 17 november

Sveriges stora nationalskald Evert Taube var sjöman. För över hundra år sedan korsade han Atlanten fram och tillbaka och hans upplevelser i Sydamerika inspirerade honom hela livet.
Vi fortsätter Everts resa men denna gång åker vi österut. Vi låter de svenskaste av sånger, Evert Taubes visskatt, möta den arabiska musikens sound, rytmer och instrument.

I ett samarbete mellan musiker från skilda genrer och med olika erfarenheter hittar vi våra gemensamma nämnare och återskapar sångerna i en lekfull kulturkrock. Våra traditioner är inte så långt ifrån varandra som en kan tro.

Ali Sabah Trio
Vindla String Quartet
Ida Bergström Forsberg
, slagverk
Madlen Salbo, sång
Daniel Fjellström, arrangör

Bakgrund
När Ali Alwash kom till Sverige 2005 ville han lära sig mer om svensk musik och utbildade sig på folkmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Han kände dock att han ville spela musik gemene man spelar och lyssnar på, musiken som alla kan - folklig musik! Han tänkte på det länge ända tills hans vän och medmusikant Dan Svensson introducerade honom för Evert Taubes visor.
Ali blev direkt förälskad. Äntligen hade han hade musik som inte bara var folkligt svensk men som också kändes som hemma, som påminde om Fairoz och om resor med morfar till Babylon i Irak. Under en hel helg spelade de Taubes visor och det visade sig att Änglamark, Min älskling du är som en ros och Så länge skutan kan gå gjorde sig utomordentlig bra i heywa-rytm och med arabisk ornamentik. Taube spelade ju luta och det gör även Ali, fast oud, en arabisk luta utan band och med smalare hals än Taubes.
Videon som Ali och Dan delade med sig av på facebook fick snabbt mycket positiv respons från både svenskar och araber. De sistnämnda övertygade om att det var en arabisk låt som spelats in.

Dan berättade om det hela för Elina Nygren, medlem i Vindla String Quartet, som blev eld och lågor över idén. Stråkinstrumenten har en viktig plats i många kulturers musik, inte minst i Mellanöstern, och Vindla har länge varit nyfikna på arabisk musik.

Nio sånger ur Taubes rika låtskatt har nu noggrant valts ut och anpassats till den arabiska spelstilen och arrangerats av tonsättaren Daniel Fjellström, gruppen och av violinisten Hazim Faris. Den syriska sångerskan Madlen Salbo kommer att gästa premiären som äger rum den 17 november, på Barnens Scen i Malmö.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.